2019譯林牛津高考英語一輪導(dǎo)學(xué)案:M3U1解析版_第1頁
2019譯林牛津高考英語一輪導(dǎo)學(xué)案:M3U1解析版_第2頁
2019譯林牛津高考英語一輪導(dǎo)學(xué)案:M3U1解析版_第3頁
2019譯林牛津高考英語一輪導(dǎo)學(xué)案:M3U1解析版_第4頁
2019譯林牛津高考英語一輪導(dǎo)學(xué)案:M3U1解析版_第5頁
已閱讀5頁,還剩7頁未讀 繼續(xù)免費(fèi)閱讀

下載本文檔

版權(quán)說明:本文檔由用戶提供并上傳,收益歸屬內(nèi)容提供方,若內(nèi)容存在侵權(quán),請進(jìn)行舉報(bào)或認(rèn)領(lǐng)

文檔簡介

1、第5頁共10頁2019譯林牛津高考英語一輪導(dǎo)學(xué)案:M3U1一、閱讀理解。On Christmas Eve, 1944, my grandmother urged my uncle, then 12 years old, to slip out of the concentration camp where they were imprisoned near 15 miles east of Vienna to go to Deutsch-Wagram. " People are charitable around Christmastime," Grandma Lili s

2、aid to her son,Gyuri. " Ask for some food. Anything they can spare. Tell them that we' re on the edge of starvatiTell them that your 3-year- old sister can not get off the bed because she' s outgrown her shoes. ”In the dark of that night, Gyuri secretly left the camp and walked nearly f

3、our miles toDeutsch-Wagram, the closest town. He happened upon a house and knocked on the front door. A woman opened that door. She was probably alone, her man far away, fighting in the war, her children asleep in their beds. The 12-year-old pieced together in German exactly what his mother had told

4、 him to say.“Come back tomorrow," whispered the woman. The next day, my uncle returned. The woman opened the door with a smile. She piled his hands with bread, clothing, a pair of shoes that her child had outgrown and a pair of socks. The woman had knitted warm socks for my mother. After puttin

5、g on the socks and shoes that fit, my mother got off the bed in delight. Her ragged shoes were passed on to a younger child who was also living in the camp. They shared their unexpected harvest with the entire camp. It was a quiet celebration of human kindness around Christmastime.In April 1945, my

6、mother, uncle and grandmother were liberated. And it was those very socks and shoes that my mother wore as she walked some 28 miles over two days to Bratislava on her walk to a new life.To the unknown giver, I thank you. In the desperation of a cold and snowy land, when many hearts were closed and d

7、eath was more likely than life, especially for Jews, you gave them hope and comfort.1 .What did Gyuri manage to do on Christmas Eve?A. Get permitted to go out.B. Receive food and clothing.C. Express what his family needed.D. Celebrate Christmas in the camp2 .Why does the author mention shoes so many

8、 times?A. To prove the truth of the story.B. To help the development of the story.C. To attract readers' attention to the story.D. To make clear the background of the story.3 .What feeling did the author write the text with?A. Desperation B. Gratefulness.C. Excitement D. Sorrow.4 .What is the pa

9、ssage mainly about?A. Light in darknessB. Peace to common peopleC. Courage in face of dangerD. The influence of Christmas【文章大意】本文是一篇記敘文。作者講述了1944年圣誕前夕,奶奶一家在集中營里日子艱難,迫不得已12歲的叔叔秘密走出集中營去附近的村莊求助,一位善良的女士給予了他們一家一些物質(zhì)上的幫助。這位好心人的善舉給了過著暗無天日的日子的奶奶一家不僅是物質(zhì)上的幫助還有對未來的希望,最終一家人堅(jiān)持到光明的到來。1.C【解析】細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第二段最后一句 The ll-

10、yeai-old pieced together in Gemun exactly what his mother had told him to的y.并結(jié)合第一段的內(nèi)容可推斷» Gyub努力用德語拼出了他母親告訴他說的話, 表達(dá)了他的家人的需要。故選C.2.B推理判斷題。開始提到鞋子是Gyuri妹妹沒有合腳的鞋穿是他逃出集中營求助的原因之一,Gyuri的妹妹有了合腳的鞋后,小了的鞋就被送給了集中營里的一個(gè)比她小的孩子,而Gyuri的妹妹穿著好心人送的鞋迎來了自由,一家人走向了新生活,鞋子貫穿這個(gè)故事,因此推斷作者多次提到鞋的原因是為了有助于故事的發(fā)展和文章主題的升華。故選Bo3.B

11、【解析】推理判斷題。根據(jù)最后一段首句To the unknown飆r亞I thankgave them hope andoomfsT并結(jié)合全文內(nèi)容可推斷,故事講述好心人對作者的奶娘一冢,慷慨相助,因此推斷作者對這位好 心人充薪感激之情,故作者講述這個(gè)故事時(shí)帶著感屐的心態(tài).故選4.A【解析】主旨大意題。縱觀全文特別是文章最后一段可知,在積雪覆蓋的寒冷的冬天,人們封閉自己,死亡比活下去更容易的情況下, 這位善良的人不僅給予了奶奶一家物質(zhì)上的幫助,而且給了他們希望和撫慰。就像黑暗中的亮光鼓勵他們走向新的生活。因此推斷這篇文章歌頌了黑暗中人性光明的一面。故選A。二、詞匯練習(xí)。1. He raised

12、his voice to make himself by others.have trouble with his(聽, 聽覺)2. Don't go out after in the countryside because everything will be in complete.(黑暗)3. weathera heavy (霧)4. She around the room.At first, he looked like that famous astronaut.(瞥眼)5. He didn't to jump into the icy river to rescue

13、 the drowning boy.He jumped into the icy river to rescue the drowning boy without.(猶豫)6. the resultspresent a detailed of the situation(分析)7. He felt after finishing the task.To his, he finished the task.(輕松,寬慰)8. He has won wide in the field of tropical medicine.She was by me immediately.(辨認(rèn)出; 認(rèn)可)9

14、. the children(殘疾)We should always help those with10. He is about his son's safety.Less sleep may arise from (憂慮)11. many (志愿者;志愿)He often to help the old couple to clean the court in his spare time.12. 非常重視教育 great education13. 盼望.14. watch out for 15. 相反16. 對.感激be.17. 減少v18. 忽視v19. 觀察v20. 鎮(zhèn)靜a2

15、1. approach v&n22. grasp23. wave v24. sniff25. loose三、完形填空。My daughter(now 18)was born with a hemangioma tumor( 血管瘤)by her eye.At first it was small, and hardly _1.After five months , it became the _2_ of a coin.3 I took her out , people could not 4 their comments to themselves." Who ,hit h

16、er that a bug bite " Inever could think of a(n) _5_ response for these people.I was _6_ to be kind and understanding, and assumed that other people had also been taught these _7_.One day I was at the _8_, with my 3- year-old son , my daughter, and at this time pregnant with my third child.A wom

17、an _9_ me, I thought here we go _10 .She said that God must not have wanted my daughter to _11 him , as he left her with a _12 .She went on to say that _13 with these kisses were always surrounded by angels.I was astonished.What a 14 , more loving approach to someone with a problem!My daughter will

18、_15_ this year from High School.She is beautiful.Her early years were spent in and out of _16_ .Finally the tumor was removed , because it _17_ her vision.It is not noticeable _18. in the bright sun.She spent this year as the dance scholar for our school.She danced for 4 years on our dance-drill tea

19、m.She had _19_ many scholarships.Her life is wonderful.The woman in the mall made me a better parent.Perhaps , this 20 will help make someone else a better parent too.1. A.noticeableB. bearableC. recognizedD. accepted2. A.colourB. weightC. sizeD. width3. A.One dayB. Every timeC. LaterD. Recently4. A

20、.makeB. helpC. tellD. hold5. A.exactB. appropriateC. rudeD. practical6. A.learnedB. broughtC. consideredD . taught7. A.qualitiesB. principlesC. questionsD. opinions8. A.partyB. officeC. mallD. meeting9. A.approachedB. sawC. appreciatedD. called10. A.nowB. laterC. againD. quickly11. A.understandB. le

21、aveC. hateD. remember12. A.scarB. kissC. markD. sign13. A.mothersB. godsC. facesD. babies14. A.strangerB. cleverer第7頁共10頁C. kinderD.happier15. A.developB.succeedC. graduateD.improve16. A.hospitalsB.,schoolsC. illnessD.sight17. A.blockedB.stoppedC. injuredD.deepened18. A.despiteB.exceptC. althoughD.b

22、ecause19. A.givenB.provedC. leftD.received20. A.lessonB.storyC. adventureD.tumor【解題導(dǎo)語】本文是一篇記敘文。一個(gè)陌生人的暖心話語使作者在女兒的問題上成為了 更好的家長,她希望這個(gè)故事能夠使其他的父母也成為更好的家長。1. A 考查形容詞辨析。 根據(jù)前面的"At first it was small可知,此'處應(yīng)指血管瘤剛開始 很小,幾乎不能被注意到。A項(xiàng)意為 明顯的”,符合語境。B項(xiàng)意為何忍受的”;C項(xiàng)意為公認(rèn)的,經(jīng)過驗(yàn)證的”;D項(xiàng)意為 何接受的",均與語境不符。故選 A項(xiàng)。2. C

23、考查名詞辨析。上文提到,剛開始,血管瘤很小,幾乎不能被注意到;由“Afterfive months可知,此處與上文形成對比, 指五個(gè)月后,血管瘤長到硬幣那樣大。C項(xiàng)意為 大 小,尺寸”,符合語境。A項(xiàng)意為 顏色”;B項(xiàng)意為 重量”;D項(xiàng)意為 寬度”,均與語境不符。 故選C項(xiàng)。3. B 考查狀語從句。根據(jù)語境可知,此處指每次我”帶她出去玩的時(shí)候;分析句子結(jié)構(gòu)可知,空格處引導(dǎo)時(shí)間狀語從句,every time意為 每當(dāng)?shù)臅r(shí)候”,可引導(dǎo)時(shí)間狀語從句,符合題意,而其他三項(xiàng)無此用法。故選 B項(xiàng)。4. D 考查動詞辨析。根據(jù)語境可知,此處指人們看到我”的女兒總是無法停下他們第12頁共10頁的評論。D項(xiàng)意為

24、 諄下”,符合語境。故選 D項(xiàng)。5. B 考查形容詞辨析。由語境可知,此處指我”從沒想出一個(gè)適當(dāng)?shù)幕貞?yīng)給這些人。B項(xiàng)意為 適當(dāng)?shù)摹?,符合語境。A項(xiàng)意為 精確的”;C項(xiàng)意為 粗魯?shù)摹?;D項(xiàng)意為 實(shí)用的”, 均與語境不符。故選 B項(xiàng)。6. D 考查動詞辨析。根據(jù)下文“assumed that other people had also been taught these的“taugh可知; 我”被教導(dǎo)要善良,要體諒別人,所以我”認(rèn)為其他人也被這樣教導(dǎo)。故選D項(xiàng)。7. A 考查名詞辨析。根據(jù)上文中的"kind and understanding可知,此處指他們也被教導(dǎo)這樣的品質(zhì)。A項(xiàng)意為

25、品質(zhì)”,符合語境。B項(xiàng)意為 原則”;C項(xiàng)意為 問題”;D項(xiàng)意為 觀 點(diǎn)”,均與語境不符。故選 A項(xiàng)。8. C 考查名詞辨析。根據(jù)最后一段倒數(shù)第二句"The woman in the mall made me a betterparent.甲的“mall可知,此處指一天懷孕的我”帶著女兒和3歲的兒子在商場買東西。故選C項(xiàng)。9. A 考查動詞辨析。根據(jù)下文可知,此處指有一個(gè)女人向 我”走來。A項(xiàng)意為 靠近”, 符合語境。B項(xiàng)意為 看見”;C項(xiàng)意為 欣賞,感激”;D項(xiàng)意為 給打電話”,均與語境 不符。故選A項(xiàng)。10. C 考查副詞辨析。根據(jù)上文人們看見我”的女兒就會進(jìn)行評論可知,此處指 我

26、”想在這里 我們”會再次遭遇同樣的經(jīng)歷。故選C項(xiàng)。11. B考查動詞辨析。根據(jù)下文內(nèi)容可知,此處指那個(gè)女人說,上帝一定是不想讓 我” 的女兒離開他。B項(xiàng)意為 離開”,符合語境。A項(xiàng)意為 理解”;C項(xiàng)意為 憎恨”;D項(xiàng)意為 記 得”,均與語境不符。故選 B項(xiàng)。12. B 考查名詞辨析。根據(jù)下文中的 "with these kisses were always surrounded by angels 可知,此處指上帝在 我”女兒的臉上留下了一個(gè)吻。 B項(xiàng)意為 吻”,符合語境。A項(xiàng)意為 疤 痕”;C項(xiàng)意為 標(biāo)記”;D項(xiàng)意為 跡象”,均與語境不符。故選 B項(xiàng)。13. D 考查名詞辨析。根據(jù)

27、語境可知,此處指有這樣吻痕的孩子會永遠(yuǎn)被天使圍繞著。故選D項(xiàng)。14. C 考查形容詞辨析。根據(jù) “more loving可知,此處指這與那些總是進(jìn)行評論的人 相比是更友善、更有愛意的方式。C項(xiàng)意為 更友善的",符合語境。A項(xiàng)意為 更奇怪的”;B項(xiàng)意為 更聰明的”;D項(xiàng)意為 更快樂的”,均與語境不符。故選 C項(xiàng)。15. C 考查動詞辨析。根據(jù) “from High School可知;此處指 我”的女兒今年會高中畢 業(yè)。C項(xiàng)意為畢業(yè)”,符合語境。A項(xiàng)意為發(fā)展”;B項(xiàng)意為成功”;D項(xiàng)意為改善”,均 與語境不符。故選 C項(xiàng)。16. A 考查名詞辨析。根據(jù)上文內(nèi)容可知,作者的女兒患有血管瘤;由

28、此可推知,為 了看病,女兒早些年一定是進(jìn)進(jìn)出出于醫(yī)院。故選 A項(xiàng)。17. A 考查動詞辨析。根據(jù)上文中的"Finally the tumor was removed可知,最后,血管瘤被摘除了,因?yàn)樗璧K了她的視力。A項(xiàng)意為 阻礙”,符合語境。B項(xiàng)意為 諄止”;C項(xiàng)意為 傷害”;D項(xiàng)意為 加深”,均與語境不符。故選 A項(xiàng)。18. B 考查詞義辨析。根據(jù)語境可知,此處指現(xiàn)在,如果不是在明亮的陽光下,她那 小小的傷疤一點(diǎn)也不明顯。 B項(xiàng)意為 除了“,符合語境。A項(xiàng)意為 不管”;C項(xiàng)意為 盡管”; D項(xiàng)意為 因?yàn)?quot;,均與語境不符。故選 B項(xiàng)。19. D 考查動詞辨析。根據(jù)空格后的“

29、many scholarships可知:此處指女兒得到了許多 獎學(xué)金。D項(xiàng)意為收到,拿到",符合語境。A項(xiàng)意為給";B項(xiàng)意為證明”;C項(xiàng)意為離 開“,均與語境不符。故選 D項(xiàng)。20. B 考查名詞辨析??v觀全文可知,本文作者敘述的是一個(gè)關(guān)于自己和女兒的故事。 故此處表示,那個(gè)在商場里遇到的女人讓我”成為一個(gè)稱職的家長?;蛟S,這個(gè)故事也能夠使其他人成為更好的家長。B項(xiàng)意為 故事”,符合語境。A項(xiàng)意為 課,教訓(xùn)”;C項(xiàng)意為 冒險(xiǎn)經(jīng)歷”;D項(xiàng)意為 腫瘤”,均與語境不符。故選 B項(xiàng)。長難句分析: She said that God must not have wanted my d

30、aughter to leave him, as he left her with a kiss.(第二段第一句)分析:本句是復(fù)合句。that引導(dǎo)賓語從句,作 said的賓語;must not have done表示對過 去事實(shí)的否定推測,意為 定不” ;as引導(dǎo)原因狀語從句。譯文:她說上帝一定是舍不得讓我的女兒離開他,因?yàn)樗艚o了她一個(gè)吻。詞匯積累:tumor n .瘤pregnant adj.懷孕的vision n .視力,視線 scholarship n.獎學(xué)金四、短文改錯。It was on a warm autumn day that my father and I walk int

31、o my new high school. After registered in the classroom, the volunteer took me to my dormitory. Altogether I had five roommates , two of which arrived later.I got to know my new roommate immediately. Although I was quite unwilling to say “ Goodbye" to my father, but he had to leave to home. I suddenly realized I had grown up and that I had to look after me and live independently.Not until then I know my senior high school life had real begun.registeredregistering in the classroomwhich roommates, two of whomwas quite unwilling to saybegun.第一處:walk walked考查動詞時(shí)態(tài)。根據(jù)“It was on a warm autumn

溫馨提示

  • 1. 本站所有資源如無特殊說明,都需要本地電腦安裝OFFICE2007和PDF閱讀器。圖紙軟件為CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.壓縮文件請下載最新的WinRAR軟件解壓。
  • 2. 本站的文檔不包含任何第三方提供的附件圖紙等,如果需要附件,請聯(lián)系上傳者。文件的所有權(quán)益歸上傳用戶所有。
  • 3. 本站RAR壓縮包中若帶圖紙,網(wǎng)頁內(nèi)容里面會有圖紙預(yù)覽,若沒有圖紙預(yù)覽就沒有圖紙。
  • 4. 未經(jīng)權(quán)益所有人同意不得將文件中的內(nèi)容挪作商業(yè)或盈利用途。
  • 5. 人人文庫網(wǎng)僅提供信息存儲空間,僅對用戶上傳內(nèi)容的表現(xiàn)方式做保護(hù)處理,對用戶上傳分享的文檔內(nèi)容本身不做任何修改或編輯,并不能對任何下載內(nèi)容負(fù)責(zé)。
  • 6. 下載文件中如有侵權(quán)或不適當(dāng)內(nèi)容,請與我們聯(lián)系,我們立即糾正。
  • 7. 本站不保證下載資源的準(zhǔn)確性、安全性和完整性, 同時(shí)也不承擔(dān)用戶因使用這些下載資源對自己和他人造成任何形式的傷害或損失。

評論

0/150

提交評論